14th May Current Affairs, Daily current affairs, today’s current affairs, 2021 current affairs, current affairs in hindi, current affairs in english, may 2021 current affairs, upsc, railway, ssc, bank, po…
14th May 2021 Current Affairs – Hindi
(1) अंतरास्ट्रीय नर्स दिवस कब मनाया जाता है ?
A) 10 मई
B) 12 मई
C) 11 मई
D) इनमे से कोई नही
Ans :- 12 मई
(2) भारत और किस देश की नोसेना ने अरब सागर में पैसेज एक्सरसाइज का आयोजन किया है ?
A) इंडोनेसिया
B) श्री लंका
C) नेपाल
D) इनमे से कोई नही
Ans :- इंडोनेशिया
(3) वाशिंगटन पोस्ट की पहली महिला कार्यकारी संपादक कौन नामित हुई है ?
A) जोस जे कट्टर
B) सेली बुजबी
C) उज्ज्वल सिंघानिया
D) इनमे से कोई नही
Ans :- सेली बुजबी
(4) किस देश ने ” सिंथेटिक केन्बिनोइड ” पर प्रतिबंध लगाया है ?
A) रूस
B) जापान
C) चीन
D) इनमे से कोई नही
Ans :- चीन
(5) ” मदमपु कुंजकुटंन ” का निधन हुआ है वो कौन थे ?
A) लेखक
B) अभिनेता
C) गायक
D) इनमे से कोई नही
Ans :- अभिनेता
(6) गोदरेज कंज़्यूमर का नया MD & CEO किसे नियुक्त किया गया है ?
A) सकूर राथेर
B) सुधीर सीतापति
C) कृतिका जोशी
D) इनमे से कोई नही
Ans :- सुधीर सीतापति
(7) किस राज्य की सबसे पुरानी MLA के आर गौरी अम्मा का 102 साल की आयु ने निधन हुआ है ?
A) कर्नाटक
B) लक्ष्यद्वीप
C) केरल
D) इनमे से कोई नही
Ans :- केरल
(8) किस राज्य के मुख्यमंत्री ने आवारा पशुओं के लिए धन जारी किया है ?
A) हरियाणा
B) ओडिशा
C) राजस्थान
D) इनमे से कोई नही
Ans :- ओडीशा
(9) नेशनल एसेट रिकंस्ट्रक्शन कंपनी के CEO कौन बने है ?
A) शंकर घोष
B) जंकीरमन
C) पद्मकुमार एम नायर
D) इनमे से कोई नही
Ans :- पद्मकुमार एम नायर
(10) किस स्मॉल फाइनेंस बैंक ने आई चुज माय नम्बर सुविधा लॉन्च की है ?
A) AU स्माइल फाइनेंस बैंक
B) जन स्माल फाइनेंस बैंक
C) उज्जीवन स्माल फाइनेंस बैंक
D) इनमे से कोई नही
Ans :- जन स्माल फाइनेंस बैंक
(11) अटलांटिक को पार करने वाला दुनिया का पहला मानव रहित पोत कोन बना है ?
A) Powerfly 200
B) seaflow 700
C) Mayflower 400
D) इनमे से कोई नही
Ans :- Mayflower 400
(12) भारतीय मूल के किस विशेषज्ञ ने विश्व खाद्य पुरष्कार 2021 जीता है ?
A) नीति कुमार
B) शकुंतला थिलस्टेड
C) शुद्धाकर जोशी
D) इनमे से कोई नही
Ans :- शकुंतला थिलस्टेड
(13) किसने एलीफेंट नामक पुस्तक लिखी है ?
A) इंद्राणी मजूमदार
B) कल्कि कोचलिन
C) पॉल पिकरिंग
D) इनमे से कोई नही
Ans :- पाल् पिकरिंग
(14) अफ्रीकी गणराज्य में किसे भारत के अगले राजदूत के रूप में नियुक्त किया गया है ?
A) सुधकार जोशी
B) राम करन वर्मा
C) सिद्धान्त गर्ग
D) इनमे से कोई नही
Ans :- राम करन वर्मा
(15) किस देश ने एजिस मिसाइल रक्षा बिक्री को मंजूरी दी है ?
A) अमेरिका
B) चीन
C) रूस
D) इनमे से कोई नही
Ans :- अमेरिका
Upsc exam is one of the toughest exam of India . And insight current affairs play a very important role in this exam . So you must be complete daily current affairs for upsc exam .
There are so many academy . Where you can get daily current affairs . For example drishti current affairs , affairs cloud current affairs , insight IAS current affairs etc .
In this article we discussed about today current affairs in Hindi . Also we try to cover affairs cloud current affairs and insight daily current affairs .
Any govt exam usually have 4 section . Like GS , math , reasoning and English . And today GK in Hindi is very important for all govt exams . Because without GK questions you can’t get maximum marks . daily current affairs in Hindi .
- Session 2 Components of Computer XI IT 402 Book SolutionUnit 1 Computer Organization Session 2 Components of Computer Self Assessement Exercise 1. Explain storage devices of a computer. Answer: Storage devices are core hardware components used to store data,… Read more: Session 2 Components of Computer XI IT 402 Book Solution
- Class 10 IT 402 Mid Term Question Paper 2026-27 | Blueprint, Syllabus & 10 SetsClass 10 Information Technology (402) Mid Term Examination 2026-27 – Blueprint, Syllabus & 10 Question Paper Sets Preparing for the Class 10 Information Technology (402) Mid Term Examination 2026-27? This… Read more: Class 10 IT 402 Mid Term Question Paper 2026-27 | Blueprint, Syllabus & 10 Sets
- CBSE Class 10 Information Technology (Code 402) – NCERT Book Download📚 CBSE Class 10 Information Technology (Code 402) – CBSE NCERT FREE Study Material Download Preparing for the CBSE Class 10 Information Technology (Code 402) Board Examination? Download FREE Chapter-wise… Read more: CBSE Class 10 Information Technology (Code 402) – NCERT Book Download
- CBSE Class 10 Artificial Intelligence Online Tuition | One-to-One AI Classes | Code 417CBSE Class 10 Artificial Intelligence (Code 417)One-to-One Online Tuition 🎯 Score Higher in CBSE Artificial Intelligence with Personalized Learning Master Artificial Intelligence through live one-to-one online classes designed specifically for… Read more: CBSE Class 10 Artificial Intelligence Online Tuition | One-to-One AI Classes | Code 417
- Class 10 Communication Skills Quiz Part 1Class 10 Communication Skills Quiz- Part 1 Employability Skills Loading… By Anjeev Kr Singh – Computer Science Educator Published on : May 16, 2026 | Updated on : May 16,… Read more: Class 10 Communication Skills Quiz Part 1
- Class 10 Employability Skills MCQ Questions with Quiz | All Units Chapter-wise Sets (CBSE)Class 10 Employability Skills MCQs with Quiz Links Preparing for the CBSE Class 10 Employability Skills examination? 🎯Here you will get unit-wise MCQ practice sets along with online quiz links… Read more: Class 10 Employability Skills MCQ Questions with Quiz | All Units Chapter-wise Sets (CBSE)
- 50 MCQs on Unit 1 Communication Skills – Class 12 Employability Skills50 MCQs on Unit 1 Communication Skills – Class 12 Employability Skills 🔹 Section A: Communication Concepts (1–10) 1. Why is communication called a two-way process?(a) Because only the sender… Read more: 50 MCQs on Unit 1 Communication Skills – Class 12 Employability Skills
- CBSE Class 12 Computer Science (083) Chapter-Wise PYQs & SQPs with Solutions for Board ExamCBSE Class 12 Computer Science (083) Chapter-Wise PYQs & SQPs with Solutions for Board Exam 📘 Introduction Preparing for the CBSE Class 12 Computer Science (083) Board Exam? 🎯You’re at… Read more: CBSE Class 12 Computer Science (083) Chapter-Wise PYQs & SQPs with Solutions for Board Exam
- CBSE Class 12 Computer Science (083) Supplementary 2026 – Python Revision Tour Questions with AnswersCBSE Class 12 Computer Science (083) Supplementary 2025 – Python Revision Tour Questions with Answers 📘 Introduction Are you preparing for the CBSE Class 12 Computer Science (083) Exam? 🎯… Read more: CBSE Class 12 Computer Science (083) Supplementary 2026 – Python Revision Tour Questions with Answers
By Anjeev Kr Singh – Computer Science Educator
Published on : May 17, 2021 | Updated on : May 17, 2021


