Class 10 Employability Skills Board Exam Special 1 Mark Questions from SQP 2022-23

Class 10 Employability Skills: 1 Mark Question Bank


26. Identify the type of motivation, We do things because they make us happy, healthy and feel good.

(a) External Motivation
(b) Internal Motivation
(c) Identified Motivation    
(d) Interjected Motivation

Answer: (b) Internal Motivation

27. How can an anti-virus protect your device?

(a) It can protect it from over-heating.

(b) It can increase its performance.

(c) It can prevent data from getting corrupt.

(d) It can backup data.

Answer: (c) It can prevent data from getting corrupt

28. What should a strong password consist of?

Answer: Letters, numbers and special characters

29. India needs to change its _____ marketing approach to modern marketing approach for developing Tourism.

(a) planning       
(b) organizing   
(c) traditional     
(d) management

Answer: (c) traditional

30. Cooking in a restaurant is an example of which type of employment?

Answer: Wage employment

31. __________ makes Entrepreneurship successful.

a) Independence    
b) Marketing and advertising
c) Manufacturing        
d) Selling

Answer: Independence

32. Having conscious knowledge of your own self, capabilities, feelings and one’s own Character is called as

a) Self-Awareness      
b) Self-Motivation     
c) Self-Regulation

Answer: a) Self-Awareness

33. At the mental level which symptoms may reflect stress

a) Irritation   
b) Impatience
c) loneliness            
d) All of these

Answer: d) all of these

34. Which button is used to reduce the window to a small icon on the taskbar?

a) Minimize button   
b) Restore Down button     
c) Maximize button

Answer: a) Minimize button

35. Entrepreneurs _________ need to coordinate and manage work teams

a) Attitude             
b) Leadership                    
c) Approachable,

Answer: b) Leadership

36. _______________ can be used to select the entire document.

a) Shift + Home        
b) Shift + Ctrl + End
c) Shift + Ctrl + Home   
d) Ctrl + A

Answer: Ctrl + A

37. Which of the following functions is not performed using a mouse?

(a)Turn on      
(b) Hover
(c) Right click                   
(d) Drag and Drop

Answer: a. Turn on

38. Expand S.M.A.R.T

Answer:  Smart, measurable, Achievable, Realistic And Timely

39. Entrepreneurs can create jobs in the market (True or False).

Answer: True

40. Jyoti works hard to get the best student award at the end of year. What type of motivation is this?

(a) Internal                                                         
(b) External
(c) Both internal and external                    
(d) Intermediate

Answer:  (a) Internal

41. Which of the following in NOT a type of motivation?

(a) Internal             
(b) Intermediate
(c) External                         
(d) Extensive

Answer: d. Extensive

42. What are the small pictures on the desktop called?

Answer: Icons.

43. Which one of the following shortcut keys is used for “redo” ?

(a) Ctrl + z                        
(b) Ctrl + r
(c) Ctrl + v                       
(d) Ctrl + y

Answer: (d) Ctrl + y

44. Running my business is difficult. But, I am __________ because I know success will come soon.

(a) hardworking               
(b) patient
(c) creative                 
(d) trying new ideas

Answer: (b) patient

45. As more entrepreneurs sell the same product, the price of the product goes

(a) down               
(b) high
(c) imbalanced                
(d) zero

Answer: (a) down

46. An image file usually has an extension

(a) .jpj               
(b) .exe
(c) .img             
(d) .jpg

Answer: (d) .jpg

47. Gathering insights on your personality and work-specific proficiencies is known as

(a) responsibility          
(b) self – awareness
(c) adaptability                   
(d) time management

Answer: (b) self – awareness

48. Ravi works hard to get the best student award at the end of year. What type of motivation is this?

(a) Internal                  
(b) Intermediate
(c) External              
(d) Extensive

Answer: (c) External

49. “High expectations from self can leave one with chronic anxiety and stress, thus leading to stress”. Which kind of stress can be depicted by above statement?

a) Physical      
b) Emotional
c) Mental       
d) Financial

Answer:  c) Mental

50. Which of the following is a valid file extension for Notepad file?

a) .jpg          
b) .doc
c) .text           
d) .txt

Answer:  d) .txt

You cannot copy content of this page

Scroll to Top