Class 10 Employability Skills Board Exam Special 1 Mark Questions from SQP 2022-23

Class 10 Employability Skills: 1 Mark Question Bank


51. Which of the following is the misconception about being an entrepreneur?

a) Person needs creative mind to start a business.

b) Person needs self-motivation to start a business.

c) Person needs a lot of money to start a business.

d) Person needs optimism to start a business.

Answer:  c) Person needs a lot of money to start a business.

52. ____ includes a series of postures and breathing exercises practiced to achieve control of body and mind

a) Meditation        
b) Physical Exercise
c) Listening music           
d) Yoga

Answer:  d) Yoga

53. Which of the following is not the quality of entrepreneur?

a) Creativity                  
b) Self Confidence
c) Avoid taking risk     
d) Hard Working

Answer:  c) Avoid taking risk

54. Which of the following functions is not performed using a mouse?

a) Boot up           
b) Hover
c) Right click                
d) Drag and drop

Answer:  a) Boot up

55. Psychometric disorder is caused due to

a) Positive stress       
b) negative stress
c) low positivity                              
d) financial stability

Answer: b) Negative Stress

56. Stress is the mental stage which symptom may not reflect stress

a) irritation                 
b) impatience
c) self-awareness  
d) loneliness

Answer: c) Self Awareness

57. An operating system is software that serves as an interface between

a) user and computers     
b) server and computer
c) computer and network   
d) computer without CPU

Answer: a) User and computer

58. Which panel allows you to change the setting of the computer?

Answer: d) Control Panel

59. Which of the following statements is not correct about entrepreneurs?

a) Entrepreneurs accentuate economic growth.

b) Entrepreneurs can create jobs in the market.

c) Entrepreneurs identify a need in the market and build a product or service for it.

d) A person needs to have a big business to be called an entrepreneur

Answer: d) A person needs to have a big business to be called an entrepreneur.

60. Which of the following is not the function of an entrepreneur?

a) Risk taking                                                                     
b) Innovation
c) Management of resources                                     
d) Makes own laws

Answer: (d) Makes own laws

61. Which of the following is an effect of negative stress?

a) Increase in productivity                                           
b) Good mental health
c) Psychosomatic disorders                                         
d) Emotional stability

Answer: c) Psychosomatic disorders

62. Which of the following characteristics helps an individual to inculcate discipline that further helps him/her in consistent efforts to move towards goal?

a) Self-awareness                                                           
b) Self-regulation
c) Self-motivation                                                           
d) Independence

Answer: b) Self-regulation

63. Name the operating system developed by Microsoft.

a) Windows                                                                       
b) Disk Operating System
c) Linux                                                                                
d) Firefox

Answer: a) Windows

64. Using which of the following can change settings?

a) Search box                                                                    
b) Recycle bin
c) Control panel                                                               
d) Taskbar

Answer: c) Control panel

65. Creation of sustainable solutions for social problems that leads to social change by employing entrepreneurial mindset, processes and operations can be referred to as ____________:

a) Social entrepreneurship                                          
b) Agricultural entrepreneurship
c) Small-scale entrepreneurship                                               
d) Economic entrepreneurship

Answer: a) Social entrepreneurship

66. Identify the commercial function to be performed by an entrepreneur.

a) Innovation                                                                    
b) Controlling
c) Planning                                                                         
d) Marketing

Answer: d) Marketing

67. Riyanshi works hard to get the best student award at the end of year. What type of motivation is this?

a) Internal                                          
b) External                         
c) Both internal and external

Answer: b) External

68. Which of the following is not promotional entrepreneurial function –

a) Idea discovery                             
b) Financing                       
c) Directing

Answer: c) Directing

69. ___________ individuals have an inner urge to do something, achieve their goals without any external pressure. It is a life skill and must be necessarily developed.

a) Self-motivated                            
b) Self -aware                   
c) Self –regulated

Answer: a) Self- motivated.

70. Press to copy the file or the folder.

a) Ctrl + P                                            
b) Ctrl + C                           
c) Ctrl + V

Answer: b) Ctrl + C

71. Entrepreneurship is a process of

a) Developing business plans

b) Launching and running bussiness using innovation.

c) Both of the above

Answer: c) Both of the above

72. What happens if you leave a device plugged in even after it is charged 100%?

a) It can break.                 

b) It can stop functioning.

c) It can over-heat.

Answer: c) It can over-heat.

73. Define the term ‘emotional intelligence’.

Answer: Emotional intelligence is the ability to identify and manage one’s own emotions, as well as the emotions of others.

74. How does stress management help? Give any one point.

Answer: have a joyful life. /  focus and complete tasks on time./ be a happy person as you are stress free./be more energetic and spend quality time with your friends and family.

75. There are two ways a person can earn a living. What are these?

Answer: 1. Self-employment  & 2. Wage employment

You cannot copy content of this page

Scroll to Top