Class 10 Employability Skills Board Exam Special 1 Mark Questions from SQP 2022-23

76. How to keep the computer screen clean?

Answer: You can wipe the screen with a soft cloth to remove any finger marks.

77. Shahnaz Hussain married at the age of 16 but still she is known as the “Queen of herbal beauty care”, and awarded Padma Shri and the most prominent woman entrepreneur in India. Which quality of entrepreneur is discussed here?

Answer:  Hard Working

78. Name any one mobile operating system.

Answer: Apple iOS / Google Android

79. Which skills are required for self-management?

a) Self- Management                                                     
b) Responsibility
c) Time Management                                                    
d) All of these

Answer: d) All of these

80. What should a strong password consist of?

a) Only letters                                                                   
b) Numbers and special characters
c) Name of a person                                                       
d) Letters, numbers and special characters

Answer: d) Letters, numbers and special characters

81. What makes you complete work or studies without others cheering you?

a) Self-Confidence   
b) Communication
c) Self- Motivation                       
d) Self-Esteem

Answer: c) Self- Motivation

82. To cut the file or folder, which shortcut key will you use on the computer?

a) Ctrl + V                                                                           
b) Ctrl + X
c) Ctrl + P                                                                            
d) Ctrl + C

Answer: Ctrl + X

83. Ravi’s customer comes to his store and starts shouting at him. He does not get angry. He listens to what his customer is saying. He is ____________.

a) hardworking                                                                 
b) confident
c) patient                                                                            
d) trying new ideas

Answer: c) patient

84. Business is a (an) _____________ activity.

a) social                                                                               
b) economic
c) hazardous                                                                     
d) None of these

Answer: b) economic

85. What is Stress?

Answer: Stress can be defined as our emotional, mental, physical and social reaction to any perceived demands or threats.

86. What are the two types of motivation?

Answer: Following are the types of motivation: –

  • 1. Internal motivation
  • 2. External motivation

87. ICT stands for?

Answer: Information and Communication Technology.

88. On a computer, Which shortcut key is used to paste a file?

Answer: Ctrl + V

89. What is wage employment?

Answer: Wage employed people are people who work for a person or an organization and get paid for that work.

90. Define demand?

Answer: Demand means a product or service that people want.

91. Pranjali gets up at 5 am and goes to her badminton classes. Then she comes home and finishes her homework before going to school. She does this all by herself. No one tells her to do it. This is an example of

(a) Self-motivation                                                              
(b) External motivation
(c) Both self and external motivation                            
(d) Not any specific type of motivation

Answer: (a) Self-motivation

92. Which of the following can cause stress?

(a) Yoga and meditation                                                    
(b) Driving during rush hour
(c) Organized academic life                                              
(d) Enjoying holidays with family

Answer: (b) Driving during rush hour

93. What is the term used when you quickly click the left mouse button twice?

(a) Hover                                                                              
(b) Drag and drop
(c) Double-clicking                                                              
(d) Moving

Answer: (c) Double clicking

94. Ravi learnt that if a laptop gets overheated, the internal parts get damaged. What happens if he leaves his device plugged in even after it is charged 100%?

(a) It can break                                                                      
(b) It can stop functioning
(c) It can overheat                                                                 
(d) Data can get corrupt

Answer: (c) It can overheat

95. Srishti is a young woman who makes earrings. She buys jute from a farmer and makes earrings from that. She sees that most women in her village do not work. So, she hires two women to help her. As her orders increase, she hires three more women to work for her. How was she helping her village grow?

(a) By selling earrings to women without a job                   

(b) By purchasing earrings from the local market

(c) By buying jute from the local farmer and by providing jobs to local women

(d) By attracting the women in her village with her creative earrings

Answer: (c) By buying jute from the local farmer and by providing jobs to local women

96. Mary has two people who work for her. Every day, she spends one hour with them to learn about what they’ve done that day.

(a) Creates a new product                                                   
(b) Divides income
(c) Manages the business                                                    
(d) Takes risks

Answer: (c) Manages the business

You cannot copy content of this page

Scroll to Top