41. What do you mean by self-awareness?
Answer: Self-aware means that you can identify your strengths and weaknesses. Self-awareness, therefore, will help you in converting your weakness into strength and strength into an exceptional talent
42. Define Entrepreneurship.
Answer: Entrepreneurship is the type of self-employment where one is running a business to satisfy the needs of people and looking for ways to make the business better to make profits.
43. What is self-motivation?
Answer: Self-motivation is simply the force within you that drives you to do things. Self-motivation is what pushes us to achieve our goals, feel happy and improve our quality of life. In other words, it is our ability to do the things that need to be done without someone or something influencing us.
44. What do understand by term backup your data
Answer: Backing up data means to save the information present on your computer on another device, such as CD/DVD drives or hard disk. Data can be recovered from here in case the computer stops working completely.
45. In how many ways a person can earn a living. Write the name of the same.
Answer: There are two ways a person can earn a living. 1. self-employment 2. wage employment
46. M have to perform his best in the next cricket match so to get a chance to play for his school at the national level cricket tournament. He has been anxious (worried or stressed) for the upcoming match Give him any two benefits of stress management which makes it vital for him to perform.
Answer: Benefits of stress management:
- Improves mood
- Boosts immune system
- Promotes longevity
- Leads to burst of physical strength, which is vital for goal achievement
- Complete mental and physical engagement for task accomplishment
- Increases efficiency and effectiveness
- Prevents psychological disorders and behavioral problems
47. How the “Ability to work independently” can be enhanced. Give any two reasons.
Answer: Self-Awareness Having conscious knowledge of your own self, capabilities, feelings, and one’s own character.
Self-Motivation Individuals have an inner urge to do something and achieve their goals without any external pressure.
Self-Regulation: Self-regulation guides independent individuals as it helps them consider long-term consequences .a
48. What is a taskbar? Briefly explain.
Answer: The taskbar is the long horizontal bar present at the bottom of the screen. To the left is the Start button. The right of the taskbar contains the Date/Time. There are icons of active applications and some shortcuts on the Taskbar.
49. State the concept of small-scale entrepreneurship?
Answer: Starting industries in which manufacturing, trading, providing services, and productions are done on a small scale or micro scale. These businesses serve as the backbone of many developing countries.
50. Write a short note on the importance of good communication for an entrepreneur.
Answer: Communication enables the exchange of feelings, ideas, emotions, information, and knowledge between two or more persons. Have to communicate, in the form of writing, responding, drafting emails, verbal instruction, discussion, etc. Spends 75%-90% of their work time communicating
51. State any two benefits of working independently.
Answer: Two benefits of working independently: (any two of the following)
- Ensures greater learning.
- Individuals feel more empowered and responsible.
- It provides flexibility to choose and define working hours and working mechanisms.
- Failure and success of the task assigned are accounted by individuals.
- Individuals become assets to organizations, groups and nations at large.
- It ensures creativity and satisfaction amongst individuals.
52. All people look forward to vacations for de-stressing and rejuvenation. State any other two ways by which people can manage stress.
Answer: Ways for stress management (any two):
- i. Physical exercise – Physical exercise in the form of walking, skipping or any sports relieves stress by stabilizing mood, improving self -esteem and inducing sleep.
- ii. Yoga – Yoga includes a series of postures and breathing exercises practiced to achieve control of body and mind.
- iii. Meditation – By meditation, an individual is able to focus his/her mind to achieve a calm mental state reducing stress.
- iv. Enjoying – Recreational activities such as watching movies, attending concerts, playing games singing, dancing, sketching etc help individuals transcend to a happier mental state and help manage stress.
- v. Nature walks – Taking nature walks brings us calmness by allowing our overstimulated minds a chance to relax and helps us to relax
53. How can a file/folder be copied using a keyboard?
Answer: A file/ folder can be copied using a keyboard by following the given steps:
- a. Select the file or the folder.
- b. Press Ctrl + C to copy the file or the folder.
- c. Open the destination folder.
- d. Press Ctrl + V to paste the copied file.
54. Discuss the role of entrepreneurs as Innovators and as Agents.
Answer: Role of Entrepreneurs as:
- Innovators – Entrepreneurs innovate by bringing unique and new products and services into the market. In many cases, these are improved versions of existing products or services available. Innovation fuels economic growth and helps to boost global presence of products and services.
- Agents – Entrepreneurs act as ‘Agents of Change’ as they identify opportunities, solve problems, offer effective solutions, establish enterprises, set up industries and bring positive change for the economy.
55. Give any two reasons as to why an individual should strive for becoming a job creator instead of a job-seeker and opt for entrepreneurship as his/her career.
Answer: Significance of Entrepreneurship as career: (any two points)
- i. Nurtures development of entrepreneurial skills and capabilities
- ii. Enables the application of an entrepreneurial mindset
- iii. Develops the ability to handle failure and ambiguity
- iv. Enhances critical thinking and problem-solving ability
- v. Provides early exposure to the real world
- vi. Inspires to think about one’s career differently
- vii. Leads to creating a difference in society
56. Give two benefits of working independently.
Answer: Two benefits of working independently
- 1. Ensures greater learning
- 2. Individuals feel more empowered and responsible
57. Enumerate four stress-causing agents
Answer: Four stress-causing agents
- 1. Mental: Students can be left over whelmed if they are unable to handle their assignment submission deadlines and examinations grades. Overly high expectations from the self can leave one with chronic anxiety and stress.
- 2. Physical: As children grow up, they may seek more independence, may become critically conscious of their looks, and have to cope up with hormonal changes. Issues related to the general well-being and health of an individual could lead to low self-esteem and cause stress.
- 3. Social: Discord amongst family members, peer pressure for doing things that kids will generally avoid, maintaining balance in relationships amongst friends, and status show-off may lead to stress at times.
- 4. Financial: Youngsters may have aspirational financial stress.
58. List four ways a computer can get infected with virus
Answer: Four ways a computer can get infected with virus are
- 1. Infected files
- 2. Infected pen drives
- 3. Infected CD-ROMs
- 4. Through infected file attachment of e-mails
59. What are two key problems an entrepreneur may face while running a business?
Answer: Two key problems an entrepreneur may face while running a business
- 1. Idea: What should my business idea be? How do I know that this idea will work?
- 2. Money: How much money should be raised to start a business?
60. Mention two positive impacts of entrepreneurship on society.
Answer: Two positive impacts of entrepreneurship on society –
- 1. Fosters Creativity
- 2. Solves the problems of the society