Programming Problems
1. Write a program to find the number of times an element occurs in the list.
Answer:
list1 = [2, 5, 1, 6, 7, 2, 9, 2] n = int(input("Number to count occurrence : ")) t = list1.count(n) print(n, "occurs", t, "times")
Number to count occurrence : 2
2 occurs 3 times
2. Write a program to read a list of n integers (positive having all positive numbers and the other having all negative numbers from the given list. Print all three lists.
Answer:
n = int(input("How many elements want in list : ")) list1 = [] for i in range(n): num = int(input("")) list1.append(num) positive = [] others = [] for element in list1: if element < 0: others.append(element) else: positive.append(element) print(list1) print(positive) print(others)
3. Write a function that returns the largest element of the list passed as parameter.
Answer:
def Largest(list1):
max1 = number[0]
for n in number:
if max1 < n :
max1 = n
retrun max1
#using builtin method
def Large(list1):
retrun max(list1)
number = eval(input("Enter List : ")) # like this [5,10,65,2,15,39,24]
large = Largest(number)
print("Largest: ", large)
4. Write a function to return the second largest number from a list of numbers.
Answer:
def secondLargest(list1):
max1 = number[0]
max2 = number[0]
for n in number:
if max1 < n :
max2 = max1
max1 = n
elif max2 < n:
max2 = n
retrun max2
number = eval(input("Enter List : ")) # like this [5,10,65,2,15,39,24]
large2 = secondLargest(number)
print("Largest 2 : ", large2)
5. Write a program to read a list of n integers and find their median.
Note: The median value of a list of values is the middle one when they are arranged in order. If there are two middle values then take their average. Hint: You can use an built-in function to sort the list.
Answer:
lst = eval(input("Enter list : ")) lst.sort() length = len(lst) mid = length // 2 if length % 2 != 0: median = lst[mid] else: mid1, mid2 = mid-1, mid median = (lst[mid1] + lst[mid2]) // 2 print("The Median Value is ", median)
6. Write a program to read a list of elements. Modify this list so that it does not contain any duplicate elements, i.e., all elements occurring multiple times in the list should appear only once.
Answer:
lst = eval(input("Enter List : ")) newlist = [] for num in lst: if num not in newlist: newlist.append(num) lst = newlist print("List without duplicate element : ", lst)
7. Write a program to read a list of elements. Input an element from the user that has to be inserted in the list. Also input the position at which it is to be inserted. Write a user defined function to insert the element at the desired position in the list.
Answer:
lst = eval(input("Enter List : ")) newelement = int(input("Enter element to be insert :")) position = int(input("Enter valid index position ")) lst.insert( position, newelement ) print("List after insertion : ", lst)
8. Write a program to read elements of a list.
a) The program should ask for the position of the element to be deleted from the list. Write a function to delete the element at the desired position in the list.
b) The program should ask for the value of the element to be deleted from the list. Write a function to delete the element of this value from the list.
Answer:
lst = eval(input("Enter List : ")) position = int(input("Enter valid index position, to delete element ")) lst.pop(position) print("List after deletion ", lst) value = int(input("Enter value to be delete :")) lst.remove( value ) print("List after removing element : ", lst)
9. Read a list of n elements. Pass this list to a function which reverses this list in-place without creating a new list.
def reverseList(list1): length = len(list1) k = length-1 for j in range(length): list1[j],list1[k] = list1[k], list1[j] k = k-1 if j == k: break numbers = eval(input("Enter a list : ")) # like this [2,4,6,7] reverseList(numbers) print(numbers)
Class 11 NCERT Book Exercise Solution
- Class 11 Computer Science NCERT Exercise Solution
- Class 11 Computer Science – Chapter 1: Computer Systems
- Ch 2 Emerging Trends NCERT Exercise Solution – Class 11 Computer Science
- Encoding Schemes and Number Systems NCERT Exercise solutions
- Class 11 Computer Science Chapter 5 Getting Started with Python NCERT Solution
- Class 11 Computer Science Chapter 4 Introduction to Problem Solving NCERT Solution
- Class 11 Computer Science Ch 6 Flow of Control NCERT Exercise Solution
- Class 11 Computer Science Ch 7 Functions in Python NCERT Book Exercise Solution
- Class 11 Computer Science Ch 8 Strings in Python NCERT Book Exercise Solution
- Class 11 Computer Science Ch 9 Lists in Python NCERT Book Exercise Solution
- Class 11 Computer Science Ch 11 Societal Impacts NCERT Book Exercise Solution
- Class 11 Computer Science Ch 10 Tuples and Dictionary in Python NCERT Book Exercise Solution