14th May Current Affairs, Daily current affairs, today’s current affairs, 2021 current affairs, current affairs in hindi, current affairs in english, may 2021 current affairs, upsc, railway, ssc, bank, po…
14th May 2021 Current Affairs – Hindi
(1) अंतरास्ट्रीय नर्स दिवस कब मनाया जाता है ?
A) 10 मई
B) 12 मई
C) 11 मई
D) इनमे से कोई नही
Ans :- 12 मई
(2) भारत और किस देश की नोसेना ने अरब सागर में पैसेज एक्सरसाइज का आयोजन किया है ?
A) इंडोनेसिया
B) श्री लंका
C) नेपाल
D) इनमे से कोई नही
Ans :- इंडोनेशिया
(3) वाशिंगटन पोस्ट की पहली महिला कार्यकारी संपादक कौन नामित हुई है ?
A) जोस जे कट्टर
B) सेली बुजबी
C) उज्ज्वल सिंघानिया
D) इनमे से कोई नही
Ans :- सेली बुजबी
(4) किस देश ने ” सिंथेटिक केन्बिनोइड ” पर प्रतिबंध लगाया है ?
A) रूस
B) जापान
C) चीन
D) इनमे से कोई नही
Ans :- चीन
(5) ” मदमपु कुंजकुटंन ” का निधन हुआ है वो कौन थे ?
A) लेखक
B) अभिनेता
C) गायक
D) इनमे से कोई नही
Ans :- अभिनेता
(6) गोदरेज कंज़्यूमर का नया MD & CEO किसे नियुक्त किया गया है ?
A) सकूर राथेर
B) सुधीर सीतापति
C) कृतिका जोशी
D) इनमे से कोई नही
Ans :- सुधीर सीतापति
(7) किस राज्य की सबसे पुरानी MLA के आर गौरी अम्मा का 102 साल की आयु ने निधन हुआ है ?
A) कर्नाटक
B) लक्ष्यद्वीप
C) केरल
D) इनमे से कोई नही
Ans :- केरल
(8) किस राज्य के मुख्यमंत्री ने आवारा पशुओं के लिए धन जारी किया है ?
A) हरियाणा
B) ओडिशा
C) राजस्थान
D) इनमे से कोई नही
Ans :- ओडीशा
(9) नेशनल एसेट रिकंस्ट्रक्शन कंपनी के CEO कौन बने है ?
A) शंकर घोष
B) जंकीरमन
C) पद्मकुमार एम नायर
D) इनमे से कोई नही
Ans :- पद्मकुमार एम नायर
(10) किस स्मॉल फाइनेंस बैंक ने आई चुज माय नम्बर सुविधा लॉन्च की है ?
A) AU स्माइल फाइनेंस बैंक
B) जन स्माल फाइनेंस बैंक
C) उज्जीवन स्माल फाइनेंस बैंक
D) इनमे से कोई नही
Ans :- जन स्माल फाइनेंस बैंक
(11) अटलांटिक को पार करने वाला दुनिया का पहला मानव रहित पोत कोन बना है ?
A) Powerfly 200
B) seaflow 700
C) Mayflower 400
D) इनमे से कोई नही
Ans :- Mayflower 400
(12) भारतीय मूल के किस विशेषज्ञ ने विश्व खाद्य पुरष्कार 2021 जीता है ?
A) नीति कुमार
B) शकुंतला थिलस्टेड
C) शुद्धाकर जोशी
D) इनमे से कोई नही
Ans :- शकुंतला थिलस्टेड
(13) किसने एलीफेंट नामक पुस्तक लिखी है ?
A) इंद्राणी मजूमदार
B) कल्कि कोचलिन
C) पॉल पिकरिंग
D) इनमे से कोई नही
Ans :- पाल् पिकरिंग
(14) अफ्रीकी गणराज्य में किसे भारत के अगले राजदूत के रूप में नियुक्त किया गया है ?
A) सुधकार जोशी
B) राम करन वर्मा
C) सिद्धान्त गर्ग
D) इनमे से कोई नही
Ans :- राम करन वर्मा
(15) किस देश ने एजिस मिसाइल रक्षा बिक्री को मंजूरी दी है ?
A) अमेरिका
B) चीन
C) रूस
D) इनमे से कोई नही
Ans :- अमेरिका
Upsc exam is one of the toughest exam of India . And insight current affairs play a very important role in this exam . So you must be complete daily current affairs for upsc exam .
There are so many academy . Where you can get daily current affairs . For example drishti current affairs , affairs cloud current affairs , insight IAS current affairs etc .
In this article we discussed about today current affairs in Hindi . Also we try to cover affairs cloud current affairs and insight daily current affairs .
Any govt exam usually have 4 section . Like GS , math , reasoning and English . And today GK in Hindi is very important for all govt exams . Because without GK questions you can’t get maximum marks . daily current affairs in Hindi .
- Class 12 Informatics Practices Code 065 NCERT Book Study Material PDFClass 12 Informatics Practices Code 065 NCERT Book Study Material as PDF Are you a Class 12 student looking for reliable and easy-to-understand study material for Informatics Practices? We’ve got… Read more: Class 12 Informatics Practices Code 065 NCERT Book Study Material PDF
- Class 11 Informatics Practices Code 065 NCERT Book Study Material PDFClass 11 Informatics Practices Code 065 NCERT Book Study Material as PDF Are you a Class 11 student looking for reliable and easy-to-understand study material for Informatics Practices? We’ve got… Read more: Class 11 Informatics Practices Code 065 NCERT Book Study Material PDF
- Class 12 Computer Science Code 083 NCERT Book PDFClass 12 Computer Science NCERT Book Study Material as PDF Are you a Class 12 student looking for reliable and easy-to-understand study material for Computer Science? We’ve got you covered!… Read more: Class 12 Computer Science Code 083 NCERT Book PDF
- Class 10 Artificial Intelligence Project – Important Reference LinkClass 10 Artificial Intelligence Project – Important Reference Link Name of the unit Name of the tool/ project work Link Unit – 1: Revisiting AI Project Cycle & EthicalFrameworks for… Read more: Class 10 Artificial Intelligence Project – Important Reference Link
- Class 11 Information Technology Code 802 NCERT Book SolutionClass 11 Information Technology Code 802 NCERT Book Solution
- Session 1 Fundamentals of Computer XI IT 802 Book SolutionSession 1 Fundamentals of Computer XI IT 802 Book Solution Unit 1 – Computer Organisation Session 1 Fundamentals of Computer Self Assessment Exercises 1. Define the following :a. Computer b.… Read more: Session 1 Fundamentals of Computer XI IT 802 Book Solution
- Class 11 Employability Skills NCERT Book Exercise SolutionClass 11 Employability Skills NCERT Book Exercise Solution Unit 1 – Communication Skills Unit 2 – Self-Management Skills Unit 3 – ICT Skills Unit 4 – Entrepreneurship Skills Unit 5… Read more: Class 11 Employability Skills NCERT Book Exercise Solution
- Class 11 Employability Skills Unit 1 Communication Skills NCERT SolutionClass 11 Employability Skills Unit 1 Communication Skills NCERT Solution Unit 1 Communication Skills – III Session 1: Introduction to Communication A. Multiple choice questions 1. What is the purpose… Read more: Class 11 Employability Skills Unit 1 Communication Skills NCERT Solution
- Class 11 Computer Science NCERT Book Study Material as PDFClass 11 Computer Science NCERT Book Study Material as PDF Are you a Class 11 student looking for reliable and easy-to-understand study material for Computer Science? We’ve got you covered!… Read more: Class 11 Computer Science NCERT Book Study Material as PDF