Class 10 Employability skills Unit 2 Self Management Skills 100+ MCQ’s

Class 10 Employability Skills

UNIT 2: SELF-MANAGEMENT SKILLS – II

Multiple Choice Questions – Set 2

21. _________ stress leads to anxiety and sorrow resulting in ill status of mental and physical health

a. Planned

b. Managed

c. Unmanaged

d. None of these

Answer: – c. Unmanaged


22. Which of the following is/are known as Stress Casual Agents’?

a. Mental and Physical

b. Mental, Physical & Social

c. Mental, Physical, Social & Financial

d. None of these

Answer: – c. Mental, Physical, Social & Financial


23. The ultimate goal of Stress Management is to strike a balance between life, work, relationships, relaxation and _____.

a. fun

b. time

c. Both (a) and (b)

d. None of these.

Answer: – a. fun


24. In the ABC of stress management, A stands for _____.

a. Adversity

b. Advice

c. Awareness

d. None of these.

Answer: – a. Adversity


25. In the ABC of stress management, B stands for _____.

a. Balance

b. Beliefs

c. Beware

d. None of these.

Answer: – b. Beliefs

26. In the ABC of stress management, C stands for ___________.

a. Consequences

b. Cooperate

c. Collaboration

d. None of these.

Answer: – a. Consequences


27. Identify the Stress Casual Agent’s.

Students can be left overwhelmed if they are unable to handle their assignment submission deadlines and examinations grades.

a. Mental

b. Physical

c. Social

d. Financial.

Answer: – a. Mental


28. Identify the Stress Casual Agents.

High expectations from self can leave one with chronic anxiety and stress, thus leading to _________ stress.  [ CBSE SQP Term – I 2021]

a. Mental

b. Physical

c. Social

d. Financial.

Answer: – a. Mental


29. Identify the Stress Casual Agents.

As children grow up, they may seek more independence, may become critically conscious of their looks and have to cope up with hormonal changes.

a. Mental

b. Physical

c. Social

d. Financial.

Answer: – b. Physical


30. Identify the Stress Casual Agent’s.

Issues related to general well-being and health of an individual can lead to low self-esteem and cause stress.

a. Mental

b. Physical

c. Social

d. Financial.

Answer: – b. Physical

Class 10 Employability Skills – Mulitple Choice Questions
Based on CBSE Study Material and NCERT Book
UNIT 2:-  SELF MANAGEMENT SKILLS – II
100+ Multiple Choice Questions


31. Identify the Stress Casual Agent’s.

Discord amongst family members, peer pressure for doing things that children would generally avoid, maintaining balance in relationships amongst friends, and status show off may lead to stress at times. This leading to ________ stress.

a. Mental

b. Physical

c. Social

d. Financial.

Answer: – c. Social


32. Which of the following is NOT a physical sign of stress? [CBSE Sample Question Paper 2022]

a) Dry mouth      

b) Guilt       

c) Fatigue    

d) Cold hands

Answer: (b) Guilt


33. Managing stress is about making a plan to be able to cope effectively with daily pressures. Always keep in mind the ABC of stress management. The acronym ABC stands for _________ .  [ CBSE Term – I 2021]

a. Ability, Burden, Concise

b. Adore, Belief, Cause

c. Adversity, Beliefs, Consequences

d. Adapt, Balance, Cooperate

Answer: – c. Adversity, Beliefs, Consequences


34. It refers to focusing human efforts for maintaining a healthy body and mind capable of better withstanding stressful situations.  [ CBSE SQP TERM 1 2021]

a. Stress Management

b. Exercise Management

c. Fitness Management

d. Personality management

Answer: – a. Stress Management


35. Imagined, unreal threats affect us ________.

a. Psychologically

b. Physically

c. Both (a) and (b)

d. There is nothing as imagined, unreal threats.

Answer: – c. Both (a) and (b) 


36. Find the odd stress symptom of the following.

a. Social withdrawal

b. Depression

c. Fatigue

d. Anxiety

Answer: – c. Fatigue


37. Find the odd stress symptom of the following.

a. Chest pain

b. Angry outburst

c. Headache

d. Low energy

Answer: – b. Angry outburst


38. Impact of stress depends on _________.

a. Age and health

b. Profession

c. Living conditions

d. All of these

Answer: – d. All of these


39. Sonika gets up at 6 am and goes to her hobby classes. Then she comes back home and finishes her homework before going to school. She does all work by herself. No one tells her to do so. This is called ___________.  

[CBSE Term-1 2021]

a. Self-Awareness

b. Self-Motivation

c. Self-Regulation

d. Discipline

Answer: – b. Self-Motivation


40. Ravi is suffering from insomnia due to noisy marketplace in his neighborhood. What remedy do you suggest him?

a. Change of place

b. Go on a quieter place during vacations

c. Take medications for insomnia

d. Install sound proof windows and doors.

Answer: – b. Go on a quieter place during vacations

Leave a Comment

You cannot copy content of this page

Scroll to Top