Class 10 Employability skills Unit 2 Self Management Skills 100+ MCQ’s

Class 10 Employability Skills

UNIT 2: SELF-MANAGEMENT SKILLS – II

Multiple Choice Questions – Set 4

61. Keeping everyone happy, keeps us happy.

a. True

b. False

Answer: –  b. False


62. Nature walk, yoga and community activities helps us fight stress due to __________.

a. Work

b. Environment

c. Sudden need of survival

d. None of these

Answer: – b. Environment


63. Unreal fears are the major reasons of which of the following stress?

a. Eustress

b. Internal distress

c. Environmental stress

d. Stress due to work

Answer: – b. Internal distress


64. Being independent means.

a. Working alone

b. Doing all the tasks without anyone’s help

c. Owning your task

d. All of the above

Answer: – c. Owning your task


65. Find the odd one out.

a. Alternate plan ready for any sudden change in situation.

b. Compiled annual report without anybody’s help.

c. Knowing if you can do the given task or not.

d. Saying no due to already assigned too many tasks.

Answer: – b. Compiled annual report without anybody’s help.


66. Which of the following is not a skill to work independently?

a. Task prioritization.

b. Maintaining integrity and trust.

c. Regular exercise to keep fit to do all tasks timely.

d. Being aware of one’s limitations.

Answer: – c. Regular exercise to keep fit to do all tasks timely.


67. Self-awareness brings.

a. Self-motivation

b. Self-control

c. Both (a) and (b)

d. None of these

Answer: – c. Both (a) and (b)


68. Find the odd one out.

a. Our values and beliefs

b. Our Aspirations

c. Better understanding of other people

d. Our attitude

Answer: – c. Better understanding of other people


69. Find the odd one out.

a. Assessing other’s viewpoint

b. Deliver tasks efficiently

c. Knowing one’s own preferences

d. Interpersonal skills

Answer: – c. Knowing one’s own preferences


70. Ability to turn an idea into action is called ________.

a. Self-management

b. Self-motivation

c. Self-awareness

d. Working independently

Answer: – b. Self-motivation

CBSE Class 10 Employability Skills: Unit 2 – Self Management Skills – MCQ’s

Class 10 Employability Skills
Based on CBSE Study Material and NCERT Book
UNIT 2:-  SELF MANAGEMENT SKILLS – I
I

Multiple Choice Questions – 100+ Questions


71. Stress is a _______ state where one size doesn’t fit all, what stresses one person may not stress others at all.

a. physical

b. mental

c. financial

d. none of these

Answer: – b. mental


72. ________ of symptoms of stress will help individuals manage it better.

a. Self-awareness

b. Self-control

c. Self-motivation

d. none of these

Answer: – a. Self-control


73. ________ has been found to relieve stress as they stabilize mood, improve self-esteem and induce sleep.

a. Meditation

b. Enjoying

c. Physical exercise

d. Yoga

Answer: – c. Physical exercise


74. ________ a is a school of Hindu philosophy that reduces stress.

a. Meditation

b. Enjoying

c. Physical exercise

d. Yoga

Answer: d. Yoga


75. ________   includes a series of postures and breathing exercises practiced to achieve control of body and mind. [CBSE SQP 2022]

a. Meditation

b. Nature walk

c. Physical exercise

d. Yoga

Answer: d. Yoga


76. ________   a practice where an individual is supposed to focus his/her mind on a particular object, thought or activity to achieve a calm mental state reducing stress

a. Meditation

b. Nature walk

c. Physical exercise

d. Yoga

Answer: a. Meditation


77. ________   can help individuals transcend to a happier mental state and help manage stress.

a. Meditation

b. Nature walk

c. Enjoying

d. Yoga

Answer: a. Enjoying


78. Which of the following is not a Recreational activity?

a. Watching movies,

b. Nature walk

c. Singing & Dancing

d. Playing & adventure sports

Answer: b. Nature walk


79. ________ provide an opportunity of taking a holiday from our routine and appreciate different facets of life.

a. Vacations

b. Enjoying

c. Meditation

d. Playing

Answer: a. Vacations


80. Taking ________ in a pristine environment of a national park or a sanctuary or a trail in country side / village, brings us a calmness by allowing our over stimulated minds a chance to relax and helps us to relax

a. Watching movies,

b. Nature walk

c. Singing & Dancing

d. Playing & adventure sports

Answer: b. Nature walks

Leave a Comment

You cannot copy content of this page

Scroll to Top