Class 10 Employability skills Unit 2 Self Management Skills 100+ MCQ’s

Class 10 Employability Skills

UNIT 2: SELF-MANAGEMENT SKILLS – II

Multiple Choice Questions – Set 5

81. If you can become a calm and relaxed person, you will be having the ability to work _________.

a. independently

b. differently

c. uniquely

d. none of these

Answer: a. independently

82. Everyone who has been sent on this earth has been blessed in their own way. Everyone is special. But it is important that everyone learns the art of working _____.

a. independently

b. differently

c. uniquely

d. none of these

Answer: a. independently

83. Which one of the following is not the importance of working independently?

a. Ensures greater learning.

b. Individuals feel more empowered and responsible.

c. It provides flexibility to choose and define working hours and working mechanisms.

d. Failure and success of the task assigned are not accounted by individuals.

Answer: d. Failure and success of the task assigned are not accounted by individuals.

84. Ability to work independently can be enhanced by being

a. self-aware

b. self-motivated

c. self-regulated

d. all of these

Answer: d. all of these

85. Having conscious knowledge of your own self, capabilities, feelings and one’s own character is called as ______. [CBSE Sample Question Paper 2022]

a. self-awareness

b. self-motivation

c. self-regulation

d. all of these

Answer: a. Self-awareness

86. _______ helps individuals to chart their ways for working independently. They become aware of their strengths and weak points and work accordingly.

a. self-awareness

b. self-motivation

c. self-regulation

d. all of these

Answer: a. Self-awareness

87. ________ individuals have an inner urge to do something, achieve their goals without any external pressure/lure for award or appreciation.

a. self-awareness

b. self-motivation

c. self-regulation

d. all of these

Answer: b. Self-motivation

88. Which life skill must be necessarily developed in every person?

a. self-awareness

b. self-motivation

c. self-regulation

d. all of these

Answer: b. Self-motivation

89. ______ teaches self – control and well directed efforts to reach goal.

a. self-awareness

b. self-motivation

c. self-regulation

d. all of these

Answer: b. Self-regulation

90.  ________ guides independent individuals as it helps them consider long term consequences rather than just transient feelings.

a. self-awareness

b. self-motivation

c. self-regulation

d. all of these

Answer: b. Self-regulation

Class 10 Employability Skills Multiple Choice Questions
Based on CBSE Study Material and NCERT Book

 UNIT 2:-  SELF MANAGEMENT SKILLS – II

91. Yoga is practiced to achieve control of _______. [CBSE Sample Question Paper 2022]

a. Muscles   

b. Bones      

c. Mind        

d. Body and mind

Answer:  d. Body and mind

92. The ability to identify and manage one’s own emotions, as well as the emotions of others. [CBSE Sample Question Paper 2022]

a. Emotional intelligence  

b. Emotional awareness

c. Emotional feeling         

d. Emotional admiration

Answer: a. Emotional intelligence

93. Identify the type of motivation, we do things because they make us happy, healthy and feel good. [CBSE Sample Question Paper 2022]

a. External Motivation             

b. Internal Motivation

c. Identified Motivation    

d. Interjected Motivation

Answer: b. Internal Motivation

94. Goals helps you to focus on the end result instead of less

important work. You can use SMART method to set goals. In SAMRT, S stands for 

a. Special            

b. Specific

c. Super

d. Self

Answer: b. Specific

95. In SMART method of goal setting, ‘M’ stands for 

a. Meaningful            

b. Master

c. Measurable     

d. Motivation

Answer: c. Measurable

96. In SMART method of goal setting, ‘A’  stands for 

a. Awareness             

b. Achievable

c. Aim  

d. Ambition

Answer: b. Achievable

97. In SMART method of goal setting, ‘R’ stands for 

a. Realistic         

b. Relation

c. Ratio

d. Rare

Answer: a. Realistic

98. Ravi works hard to get the best student award at the end of year. What type of motivation is this?  [CBSE SQP 2022]

a. Internal                           

b. Intermediate

c. External                        

d. Extensive

Answer: c. External

99. Stress is the mental stage which symptom may not reflect stress. [CBSE SQP 2022]

a. irritation                       

b. impatience

c. self-awareness              

d. loneliness

Answer: c. Self Awareness

100. Which of the following is an effect of negative stress? [CBSE SQP 2022]

a. Increase in productivity              

b. Good mental health

c. Psychosomatic disorders                   

d. Emotional stability

Answer: c. Psychosomatic disorders

UNIT 2:-  SELF MANAGEMENT SKILLS – II Class 10 Employability Skills 100 + Multiple Choice Questions ( Based on CBSE Study Material and NCERT Book )

 

Leave a Comment

You cannot copy content of this page

Scroll to Top