Class 12 Computer Science MCQs Python Revision Tour Set – 2


By Anjeev Kr Singh – Computer Science Educator
Published on : August 9, 2021 | Updated on : 11 months

Class 12 Computer Science 083


Python Revision Tour Set 2

Multiple Choice Questions (MCQs)


21. Is Python case-sensitive when dealing with identifiers?

a) Yes

b) No

c) Machine dependent

d) None of these

Answer : a) Yes

22. Which of the following is an invalid variable?

a) name_of_student

b) 2_name_of_student

c) student_name_2

d) None of these

Answer : b) 2_name_of_student

23. Which of the following is not a keyboar?

a) eval

b) nonlocal

c) pass

d) assert

Answer : a) eval

24. Which of the following cannot be a variable?

a) in

b) it

c) __init__

d) on

Answer : a) in

25. Which of these is not a a core data type?

a) class

b) list

c) dictionary

d) tuple

Answer : a) class

26. How do you write pt in Python as an expression?

a) p$t

b) p**t

c) p^t

d) p*t

Answer : b) p**t

27. How you will write the formula of compound interest in Python?

a) p * 1 + r/100 ** t

b) p * 1 + r/100 ** t – p

c) p * (1 + r/100)**t – p

d) None of these

Answer : c) p * 1 + r/100 ** t – p

28. Which of the following is an invalid statement in Python?

a) a=10,500

b) a,b = 10,500

c) a = b = 10

d) a b = 10 500

Answer : d) a b = 10 500

29. Which value type does print() return?

a) String

b) Integer

c) Boolean

d) None

Answer : d) None

30. Which value type does input() return?

a) String

b) Integer

c) Boolean

d) None

Answer : a) String

31. Which of the following is not a valid keyword?

a) yield

b) lambda

c) final

d) finally

Answer : c) final

32. Which of the following is not a valid keyword?

a) else

b) delete

c) global

d) from

Answer : b) delete

33. In Python, String can be written in ______ ways?

a) 1

b) 2

c) 3

d) 4

Answer : b) 2

34. In Python, String can be ___________.

a) Single line strings

b) Multi-line strings

c) Both (a) and (b)

d) None

Answer : c) Both (a) and (b)

35. In Python, String (i.e. sequence of characters) can be surrounded by ___________.

a) Single quote ‘ ‘

b) Double quote ” “

c) Triple quote ”’ ”’ or “”” “””

d) All of these

Answer : d) All of these

36. Which of the following is a valid multi line string?

a) name = “mycs \

tutorial.in”

b) name =””” mycs

tutorial.in”””

c) name = ”’ mycs

tutorial.in”’

d) All of these

Answer : d) All of these



More MCQ’s will be uploaded by 13-12-2021 11:00 pm



Class 12 Computer Science Multiple Choice Questions (MCQ)




About the Author

Anjeev Kr Singh

Anjeev Kr Singh

Computer Science Educator, Author, and HOD. Guiding CBSE students in CS, IP, IT, WA & AI via mycstutorial.in. Creator of Question Bank for Class 10 & 12 students.

You cannot copy content of this page

Scroll to Top