Class 10 Employability skills Unit 2 Self Management Skills 100+ MCQ’s

Class 10 Employability Skills

UNIT 2: SELF-MANAGEMENT SKILLS – II

Multiple Choice Questions – Set 3


41. To perform well at work and in life in general, you must be able to manage and improve yourself in various skills. Which of the following skills helps you to priorities the things you have to do to remove waste and redundancy from work? [CBSE Term-1 2021]

a. Responsibility

b. Time Management

c. Self-awareness

d. Adaptability

Answer: – b. Time Management


42. To perform well at work and life in general, you must be able to manage and improve yourself in various skills. Which of the following skills helps you to gather insights on your personality and work-specific proficiencies?

a. Responsibility

b. Time Management

c. Self-awareness

d. Adaptability

Answer: – c. Self-awareness


43. To perform well at work and in life in general, you must be able to manage and improve yourself in various skills. Which of the following skills helps you to think about your daily interactions and how you handled situations well or could have handled them differently?

a. Responsibility

b. Time Management

c. Self-awareness

d. Adaptability

Answer: – c. Self-awareness


44. To perform well at work and in life in general, you must be able to manage and improve yourself in various skills. Which of the following skills helps you to prepare yourself for new changes, so that you can transition seamlessly?

a. Responsibility

b. Time Management

c. Self-awareness

d. Adaptability

Answer: – d. Adaptability


45. Ability to work independently cannot be enhanced by being ____ [CBSE SQP Term 1 2021]

a. Self-aware,

b. Self-motivated

c. Self-regulated.

d. Self-reliant

Answer: – d. self-reliant


46. In case of sudden disaster, our response is _________.

a. Calculated

b. Autonomous

c. Pre-planned

d. Delayed

Answer: – b. Autonomous


47. Find the odd one out.

a. To save the child, mother jumped into the raging fire.

b. The boy froze in his place seeing the deadly snake in front of him.

c. Sudden explosion took away all ability of the man to run away.

d. The woman could not find courage to run out of the burning house.

Answer: – a. To save the child, mother jumped into the raging fire.


48. In “ABC” of stress management, “A- Adversity stands for _________.  [CBSE Sample Question Paper 2022]

a. The stressful event               

b. The way you respond to the event     

c. Actions and outcomes of the event    

d. Have a joyful life.

Answer:  a. The stressful event


49. In “ABC” of stress management, “B- Beliefs stands for _________.

a. The stressful event               

b. The way you respond to the event     

c. Actions and outcomes of the event    

d. Have a joyful life.

Answer:  b. The way you respond to the event


50. In “ABC” of stress management, “C- Beliefs stands for _________.

a. The stressful event               

b. The way you respond to the event     

c. Actions and outcomes of the event    

d. Have a joyful life.

Answer:  c. Actions and outcomes of the event

Class 10 Employability Skills
Based on CBSE Study Material and NCERT Book
100+ Multiple Choice Questions

 UNIT 2:-  SELF MANAGEMENT SKILLS – II


51. Sympathetic nervous system enables us for which of the following responses?

a. Fight

b. Flight

c. Freeze

d. Both (a) and (b)

Answer: –  c. Both (a) and (b)


52. Stress generated by peer pressure fall in which category? [CBSE Sample Question Paper Term 1 2021]

a. Financial

b. Physical

c. Social

d. Mental

Answer: –  c. Social


53. Which of the following factor enhances one’s ability to work independently? [CBSE Sample QP Term-1 2021]

 a. Self-regulation

b. Unpunctual

c. Inactive

d. Distraction

Answer: –  a. Self-regulation


54. Homeostasis sets in when ________.

a. Danger is passed

b. Danger strikes

c. Victim is wounded

d. All of these

Answer: – a. Danger is passed


55. If students are unable to handle their assignment submission deadlines then which type of stress may induce? [CBSE Sample Question Paper Term-1 2021]

a. Mental stress

b. Physical stress

c. Social stress

d. Positive stress

Answer: – a. Mental Stress


56. Adequately ________ stress prevents medical and physical illnesses.

a. planned

b. managed

c. unmanaged

d. none of these

Answer: – b. managed


57. Stress cannot be ______  but  _______.

a. Cured, practiced

b. Eradicated, managed

c. Learnt, forgotten

d. Avoided, welcomed

Answer: – b. Eradicated, managed


58. For imaginary threats, _______ is/are responsible.

a. Environment

b. Bad company

c. We ourselves

d. News channels

Answer: – c. We ourselves


59. A quick smoke works wonders in easing stress.

a. True

b. False

Answer: – b. False


60. Which amount of daily sleep is best of the following?

a. 4 hours

b. 5 hours

c. 10 hours

d. 7 hours

Answer: – d. 7 hours

Leave a Comment

You cannot copy content of this page

Scroll to Top