Class 10 Employability Skills Unit 5 Green Skills 100+ MCQs

18. Which of the following are common Sustainable Practices ?

a. Reusing of Waste Water

b. Conserving Rain Water

c. Segregating waste at source

d. All of the above

Ans. d. All of the above

19. Which of the following is not a part of 4R’s of Sustainability?

a. Refuse

b. Reduce

c. Recycle

d. Recreate

Ans. d. Recreate

20. ________ means giving a new look to the old product and making it look desirable.

a. Reuse

b. Recycle

c. Upcycling

d. None of the above  

Ans. c. Upcycling

21. To create a sustainable environment, we must first ________ to use products that may harm the environment.

a. REUSE

b. RECYCLE

c. REDUCE

d. REFUSE

Ans. d. REFUSE

22. To create a sustainable environment, we must ________ the products as far as possible, in order to reduce the waste generation.

a. REUSE

b. RECYCLE

c. REDUCE

d. REFUSE

Ans. a. REUSE

23. To create a sustainable environment, we have to take ________ step, for minimizing the use of the products that may cause harm to environment.

a. REUSE

b. RECYCLE

c. REDUCE

d. REFUSE

Ans. c. REDUCE

24. To create a sustainable environment, after reusing the product, we must try to _______ it as far as possible.

a. REUSE

b. RECYCLE

c. REDUCE

d. REFUSE

Ans. b. RECYCLE

25. ______ process allows to use your skills, creativity and innovation, for creating a new product by using old product.

a. REUSE

b. RECYCLE

c. UPCYCLING

d. REFUSE

Ans. c. UPCYCLING

26. Which of the following is not considered as the driving force to promote Sustainable Development.

a. Protecting and living in harmony with the Nature

b. Considering all human being as equal

c. Promoting good governance

d. Using Science & Technology responsibly

e. Creating healthy, social and economically viable society.

f. None of these

Ans. f. None of these

27. Which of the following are Environmental Problem?

a. Climate Change

b. Emission of Green House

c. Both of the above

d. None of the above  

Ans. c. Both of the above

28. The economy that reduces environmental risks and strikes ecological balance is termed as ___.

a. Green Economy

b. Green Field

c. Green Nature

d. None of the above

Ans. a. Green Economy

29. Which of the following will help to protect our environment?

a. Solar Power Plants

b. Waste Water Treatment Plants

c. Electric Vehicles

d. All of the above

Ans. d. All of the above

30. Major problems related to sustainable development is/are:

a. Food

b. Fuel

c. Water

d. All of the above

Ans. d. All of the above

31. Sustainable development includes ___

a. recycling and reuse of waste materials

b. reducing excessive use of resources

c. using more environment friendly material

d. All of the above.

Ans. d. All of the above.

32. Which of the following is not included in Sustainable development?

a. Green grassy patches and trees to be interspersed between concrete buildings

b. Use of technologies, which are environmental friendly

c. Excessive use of resources and decreasing resource conservation

d. None of the above

Ans. c. Excessive use of resources and decreasing resource conservation

33. ______ of resources is causing its depletion.

a. Exploitation

b. Judicious

c. Curb

d. None of the above

Ans. a. Exploitation

34. ________ demands is leading to economic disparity.

a. Misusing

b. Unwanted

c. Rising

d. None of the above

Ans. c. Rising

Leave a Comment

You cannot copy content of this page

Scroll to Top