Chapter 3 ICT Skills NCERT Book Solution
Session 9: Communication and Networking — Introduction to Email
Check Your Progress
A. State whether the following statements are True or False.
1. Email cannot be sent to more than one person at a time.
Answer: False
2. Email is an electronic message sent over the Internet or a computer network.
Answer: True
3. Pictures, videos, audio files, and spreadsheet files cannot be attached with an e-mail.
Answer: False
Session 10: Communication and Networking — Creating an Email Account
Check Your Progress
A. Multiple-choice questions.
1. Here are the steps to sign in to your Gmail account.
(i) Type username (ii) Go to www.gmail.com
(iii) Click Sign in (iv) Type password
Choose the option with the correct order.
(a) i > ii > iv > iii
(b) ii > i > iii > iv
(c) ii> i > iv > iii
(d) ii > iii > i > iv
Answer: (d) ii > iii > i > iv
2. Which one of the following statements is false?
(a) You need to create an account before you can send an e-mail.
(b) You should sign out of your account when you are not using the computer.
(c) You do not need an Internet connection to use your Gmail account.
(d) You must not share your password with others.
Answer: (c) You do not need an Internet connection to use your Gmail account.
3. Which of the following is an e-mail service?
(a) WhatsApp
(b) WeChat
(c) Gmail
(d) Facebook
Answer: (c) Gmail
Short answer questions
1. What characters should the password have in e-mail address, to make it more secure?
Answer: A password should be at least 8 characters long and contain letters, numbers and special characters (e.g., $%#). This will make it more secure.
Session 11: Communication and Networking — Writing an Email
Check Your Progress
A. Multiple-choice questions
1. What do you type in the “To” field?
(a) The topic of the e-mail
(b) The main message of the e-mail
(c) Email address of the person to whom you want to send a copy of the e-mail
(d) Email address of the person you are sending the mail to.
Answer: (d) Email address of the person you are sending the mail to.
2. You want to send an e-mail message to your friend Sushil. In which order will you perform the given steps to write and send an e-mail to him?
(i) Type Sushil’s e-mail address, subject and message
(ii) Click on the Compose button
(iii) Click Send
(iv) Open your e-mail account.
(a) (iv)>(ii)>(i)>(iii)
(b) (iv)>(i)>(ii)>(iii)
(c) (iv)>(i)>(iii)>(ii)
(d) (iii)>(i)>(ii)>(iv)
Answer: (a) (iv)>(ii)>(i)>(iii)
B. Fill in the blanks
1. In “To:” section _____ is typed for sending a message through e-mail.
Answer: email address
2. The Attach button in e-mail often has a __ as its symbol.
Answer: clip
3. In the ________ section of the e-mail, the topic of the mail is written.
Answer: subject
4. After typing the message in the main body of the e-mail, you need to click on __ button to send the e-mail.
Answer: send
Session 12: Communication and Networking — Receiving and Replying to an Email
Check Your Progress
A. State whether the following statements are True or False.
1. By choosing the “Reply” option, the e-mail address of the sender of the original message will appear in the “To” field.
Answer: True
2. Email is an electronic message transmitted over the Internet or computer network from one user to another.
Answer: True
3. You can forward the e-mail by clicking on the delete icon.
Answer: False