Class 9 Employability Skills Unit 4 Entrepreneurship Skills 150+ MCQ’s with answer


61. What types of labour is required in Services business?

(a) Unskilled

(b) Skilled Professionals

(c) Experts

(d) both (b) and (c)

Answer : (d) both (b) and (c)

62. What types of labour is required in Merchandising business?

(a) unskilled

(b) skilled

(c) sales person

(d) both (a) and (b)

Answer : (c) sales person

63. In which business customer demand is forecasted and goods are produced accordingly?

(a) manufacturing business

(b) trading business

(c) service business

(d) merchandising business

Answer : (a) manufacturing business

63. In which business customer demand is forecasted and goods are produced accordingly?

(a) manufacturing business

(b) trading business

(c) service business

(d) merchandising business

Answer : (a) manufacturing business

64. In which business services provided as per needs and demands of the clients?

(a) manufacturing business

(b) trading business

(c) service business

(d) merchandising business

Answer : (c) service business

65. In which business procured goods are sold?

(a) manufacturing business

(b) trading business

(c) service business

(d) merchandising business

Answer : (d) merchandising business

66. On what basis the types of businesses in our community can be categorised ?

(a) size

(b) legal form

(c) sector

(d) all of these

Answer : (d) all of these

67. On the basis of size, businesses are categorised into which category?

(a) Micro Enterprise

(b) Small Enterprise

(c) Medium Enterprise

(d) All of these

Answer : (d) All of these

68. On the basis of sector, businesses are categorised into which category?

(a) Primary Sector

(b) Secondary Sector

(c) Tertiary Sector

(d) All of these

Answer : (d) All of these

69. On the basis of sector, businesses are categorised into which category?

(a) Micro Enterprise

(b) Small Enterprise

(c) Medium Enterprise

(d) All of these

Answer : (d) All of these

70. On the basis of legal form, businesses are categorised into which category?

(a) Sole proprietorship

(b) One Person Company

(c) Partnership

(d) Limited Liability Partnership

(e) Company

(f) All of these

Answer : (f) All of these

71. A __________ is a business enterprise where the investment in plant and machinery or equipment is not more than INR 1 crore and turnover does not exceed INR 5 crores.

(a) Micro Enterprise

(b) Small Enterprise

(c) Medium Enterprise

(d) All of these

Answer : (a) Micro Enterprise

72. A __________ is a business enterprise where the investment in plant and machinery or equipment is not more than INR 10 crore and turnover does not exceed INR 50 crores.

(a) Micro Enterprise

(b) Small Enterprise

(c) Medium Enterprise

(d) All of these

Answer : (b) Small Enterprise

73. A __________ is a business enterprise where the investment in plant and machinery or equipment is not more than INR 50 crore and turnover does not exceed INR 250 crores.

(a) Micro Enterprise

(b) Small Enterprise

(c) Medium Enterprise

(d) All of these

Answer : (c) Medium Enterprise

74. Match the column A and Column B.

Column – A Column – B
(A) Micro Enterprises (i) Investment <= 10 Crore & Turnover <= 50 Crore
(B) Small Enterprise (iii) Investment <= 50 Crore & Turnover <= 250 Crore
(C) Medium Enterprise(iii) Investment <= 1 Crore & Turnover <= 5 Crore

(a) A – i, B – ii, C – iii

(b) A – ii, B – i, C – iii

(c) A – iii, B – i, C – ii

(d) A – iii, B – ii, C – i

Answer : (c) A – iii, B – i, C – ii

75. In a _____________, the ownership and control of the business is with one single person, and the liability of the owner is not separate from the entity.

(a) Sole proprietorship

(b) One Person Company

(c) Company

(d) Limited Liability Partnership

Answer : (a) Sole proprietorship

76. A _____________, has only one person as a member, who acts in the capacity of both, a shareholder and a director, but an OPC is legally separate from its owners.

(a) Sole proprietorship

(b) One Person Company

(c) Company

(d) Limited Liability Partnership

Answer : (b) One Person Company

77. In _________ legal form, where at least two people, or more start a business as co-founders or co-owners and divide the share as per agreement.

(a) Sole proprietorship

(b) One Person Company

(c) Company

(d) Partnership

Answer : (d) Partnership

78. The partners of partnership firm are personally liable for an __________ amount of liabilities.

(a) fixed

(b) limited

(c) unlimited

(d) None of these

Answer : (c) unlimited

79. In a _______________, there are two or more partners.

(a) One Person Company

(b) Partnership

(c) Limited Liability Partnership

(d) None of these

Answer : (c) Limited Liability Partnership

80. In ___________, no one single partner or owner is individually responsible for any other partner’s or member’s negligence or misconduct or liability.

(a) One Person Company

(b) Limited Liability Partnership

(c) Partnership

(d) None of these

Answer : (b) Limited Liability Partnership

Leave a Comment

You cannot copy content of this page

Scroll to Top