21. What are ICT tools?
Answer: ICT tools are devices that are used in Information and communication technology.
22. Name some ICT tools.
Answer: Some ICT tools are:
- Mobile Phones
- Tablets
- Radios
- TVs (or Televisions)
- Newspapers
- E – Mail(or Electronic Mail)
- Interactive White Boards(or Smart Boards)
- E – Readers(or Electronic Readers)
23. What is a Mobile Phone?
Answer: Mobile phones are the easiest and simplest way of communication. It is small in size, lightweight and portable.
24. What are the uses of Mobile Phone?
Answer: Mobile phones can be used for:
- Talking to our friends and relatives
- To study
- Create documents
- Make presentations
25. What is a Tablet?
Answer: Tablets are small personal computers with a touch screen.
26. What are the uses of Tablet?
Answer: Tablets can be used for:
- To input data and instructions through keyboard or mouse
- Apps can be downloaded
- Watch videos
27. What is a Radio?
Answer: Radio is the oldest tool used to provide entertainment and information to people.
28. What are the uses of Radio?
Answer: Radios can be used for listening to music, radio shows, etc.
29. What is a television?
Answer: Televisions is an another important ICT tool.
30. What are the uses of television?
Answer: We can watch music, view programs, etc. on television.
31. What is a newspaper?
Answer: Newspaper is another most important ICT tool.
32. What are the uses of newspaper?
Answer: News related to all the issues, national, international, sports, space, etc. are printed in newspapers.
33. What is e-mail?
Answer: E-mail stands for Electronic Mail. It is the most common way of communication in today’s world. It is the official way of communication.
34. What are the advantages of E-mail?
Answer: Advantages of using email are:
- We don’t have to pay anything extra for sending or receiving email. People just pay for the internet connection.
- We can send bulk mails
- The receiver may not be online when you send the email.
- You can send documents, presentations, images, videos, etc. as an attachment to email.
- When you send an email, it reaches, the receiver at any part of the world in few seconds.
35. What are smartboards?
Answer: These boards allow to project computer. Also handwritten notes can be taken on the board and saved for later use.
36. What are E-readers?
Answer: E-readers are electronic devices that can hold hundreds of book in digital form. E-readers are portable and have a long battery life.
37. What is a computer?
Answer: A computer is an electronic device that has devices to enter data, store data and process raw facts and figures according to the given instructions and give the desired result on an output device.
38 . What is data?
Answer: Data refers to raw facts and figures.
39 . What is information?
Answer: Information refers to processed data.
40. What is computer hardware?
Answer: Physical parts of a computer such as input devices, output devices, central processing unit and storage devices are called computer hardware.