61. What are Application Software?
Answer: Application Software is a computer program that is designed to perform a certain type of work.
62. What come under the category of application software?
Answer: Application software contains of:
- General Purpose Software
- Specific Purpose Software
63. What are the examples of General Purpose Software?
Answer: Examples of General Purpose Software are:
- Word Processing Software
- Spreadsheet Software
64. What is Specific Purpose Software?
Answer: Specific Purpose Software are the software that perform a particular task.
65. What are the examples of Specific Purpose Software?
Answer: Examples of Specific Purpose Software are:
- Accounting Management Software
- Reservation System
- Payroll System
66. What is Utility Program?
Answer: A utility program is used to perform maintenance work on a system or on the components of the computer.
67. What are the examples of utility program?
Answer: Examples of Utility program are:
- Anti-virus software
- File management programs
- Compression programs
- Disk management programs
- Backup programs
68. What is a antivirus software?
Answer: The program which helps in detecting and removing viruses from computer, smartphone, etc. is called antivirus software.
69. Give the example of four antivirus software.
Answer: Four antivirus software are:
- Norton Antivirus
- McAffee Virus Scan
- Microsoft Windows Defender Firewall
- Max Secure Antivirus
70. What is a file management program?
Answer: The programs which help in storing, searching, and sorting files and folders on the system are called file management programs.
71. Name five file management program?
Answer: Five file management programs are:
- Windows(or File) Explorer
- Google Drive
- Dropbox
- OneDrive
- Cloud
72. What is a compression program?
Answer: The program which helps in compression of large files so that they take less storage space are called compression programs.
73. Name five compression program?
Answer: Five compression programs are:
- WinZip
- WinRAR
- PeaZip
- 7-Zip
- Zip Archiver
74. What is Disk Management Tools?
Answer: Software’s which helps in managing Disks like cleaner, scanning, checking, repairing, arranging memory, backup and restore, called Disk Management Tools.
75. Give three examples of Disk Management Tool?
Answer: Disk Cleaner, Disk Defragmenter, Backup
76. What is Disk Cleaner?
Answer: Disk cleaner is an utility software, which scans for the files that have not been used since long, It prompts the user to delete such files to create more disk space.
77. What is Disk Defragmenter?
Answer: Disk Defragmenter is an utility program and disk management tool, which rearranges the files and free space on the computer, so that files are stored in contiguous and free space is consolidated in one contiguous block. It speeds up the disk access.
78. What is backup?
Answer: Backup means making a duplicate of the files and data stored on the computer.
This program is used to take backup copy of the data.
In case the original data is lost, the backed up data can be used and can be restored back.
79. What is the difference between System software and application software?
Answer: System software provide an interface between user and hardware. It controls the hardware, like operating system. While application software is a specific software, which allow to handle specific type of application only like word processor, spreadsheet, presentation, photoshop.
80. Identify the following arithmetic operations:
a. *
b. ^
c. /
Answer: (a) * – Multiplication
(b) ^ – Exponentiation
(c) / – division