81. Identify as hardware or software
Monitor
MS Word
Operating system
Mouse
Keyboard
MS PowerPoint
Answer: Monitor – Hardware
MS Word – Software
Operating system – Software
Mouse – Hardware
Keyboard – Hardware
MS PowerPoint – Software
82. What is the difference between hardware and software?
Answer: Hardware is a tangible device which you can see and touch. For example – CPU, Keyboard, Mouse, Monitor, Printer. Software is a set of programs , which helps do perform our task on computer. It controls the hardware and provide an interface between hardware and user. For example – Operating System, Ms-Office, OpenOffice.org, etc.
83. What is the difference between data and information?
Answer: Data is a raw facts and figures, which have capability to give information after processing. The processed data is known as Information.
For example,
Data => Amrit, 10, years, old, is, a.
Information => Amrit is a 10 years old.
84. Name the unit of computer where arithmetic operations are performed.?
Answer: ALU
85. Name any three input devices.
Answer: Three input devices are –
Keyboard, Mouse, Light Pen, Scanner, Mic, Bar Code Reader, Magnetic Ink Character Recognition, etc.
86. What is Memory?
Answer: Memory is the storage, where data, information, program, files and software are stored.
87. How many types of Computer Memory?
Answer: There are two types of Computer Memory. These are –
(a) Primary Memory / Primary Storage
(b) Secondary Memory / Secondary Storage
88. What is Primary Memory / Primary Storage ?
Answer: Primary storage or primary memory are the main memory of computer where all currently working program and files are loaded. It is also know as intermediate memory.
89. What is Secondary Memory / Secondary Storage ?
Answer: Secondary memory is computer memory that is non-volatile, persistent in nature and is not directly accessed by a computer/processor. It allows a user to store data that may be instantly and easily retrieved, transported and used by applications and services.
90. What are the kinds of Primary Memory?
Answer: Primary storage can be -:
- Random Access Memory (RAM)
- Read Only Memory (ROM)
91. What are the kinds of Memory Units?
Answer: Memory Units are -:
- Bit
- Byte
- Kilo Byte
- Mega Byte
- Giga Byte
- Tera Byte
- Peta Byte
- Exa Byte
- Zetta Byte
- Yotta Byte
92. What is a group of 4 bits called?
Answer: The group of 4 bits is called a nibble.
93. What is a group of 8 bits called?
Answer: The group of 8 bits is called a byte.
94. What is a group of 1024 bytes called?
Answer: The group of 1024 bytes is called a KB.
95. What is a group of 1024 KB called?
Answer: The group of 1024 KB is called a MB.
96. What is a group of 1024 MB called?
Answer: The group of 1024 MB is called a GB.
97. What is a group of 1024 GB called?
Answer: The group of 1024 GB is called a TB.
98. What is a group of 1024 TB called?
Answer: The group of 1024 TB is called a PB.
99. What is a group of 1024 PB called?
Answer: The group of 1024 PB is called a EB.
100. What is a group of 1024 EB called?
Answer: The group of 1024 EB is called a ZB.