Class 9 Employability Skills Unit 3 ICT Skills Question Answer

101. What is a group of 1024 ZB called?

Answer: The group of 1024 ZB is called a YB.

102. What are input devices?

Answer: Input devices are used for entering data or instructions into the computer.

103. What are the examples of input devices?

Answer: Input devices are -:

  • Mouse
  • Keyboard

104. What are output devices?

Answer: Output devices are used for giving response to the questions given by us.

105. What are the examples of output devices?

Answer: Output devices are -:

  • Scanner
  • Printer
  • Monitor
  • Speaker

106. What is one byte?

Answer: The space needed to store one character is called one byte.

107. Complete the following :-

a. 1 KB = __________________ bytes

b. 1 GB = ___________________ bytes

Answer: a. 1024

b. 1024 x 1024 x 1024

108. Arrange in increasing order of storage capacity.

TB, MB, GB, KB, Byte

Answer: Byte, KB, MB, GB, TB

109. What are peripheral devices?

Answer: A peripheral device is an internal or external device that connects directly to a computer but does not contribute to the computer’s primary function, such as computing. It helps end users access and use the functionalities of a computer.

110. What are the categories of peripheral devices?

Answer: Different peripheral devices, fall into following three general categories:

  • Input devices, such as a mouse and a keyboard
  • Output devices, such as a monitor and a printer
  • Storage devices, such as a hard drive or flash drive

111. What is a keyboard?

Answer: A keyboard is a device used to enter data directly into the computer.

112. What is a keyboard also called?

Answer: A keyboard is also QWERTY keyboard

113. How many keys are there in a keyboard?

Answer: There are 101 keys are there in the keyboard.

114. How many types of keys are there in a keyboard?

Answer: Different types of keys of the keyboard are:

  • Alphanumeric keys: These keys are used to type alphabets, numbers and special symbols like $, %, @, (), {}, [] etc.
  • Special keys: These key are used for special functions like Shift, Ctrl, Alt, Start, Fn, Esc, Tab, Backspace and Enter.
  • Function keys: These keys are used to give special commands and these commands may be different for different software like F1, F2, F3, F4, F5, F6, F7, F8, F9, F10, F11 and F12.
  • Cursor Movement keys: These keys are used to move the cursor in a document. These include the arrow keys, PAGE UP, PAGE DOWN, etc.

115. What is a numeric keypad?

Answer: The numeric keypad is present to the right of the keyboard and can be used to enter numbers quickly.

116. What is a mouse?

Answer: A mouse is a pointing device and is used to move mouse pointer on a computer monitor.

117. What is a joystick?

Answer: A joystick is used to play games on the computer.

117. What is a light pen?

Answer: A light pen is a pointing device. It is used to draw directly on the screen. It can also be used to point to an object or option directly on the computer screen.

118. What is a graphics table?

Answer: A graphic tablet is used to create digital drawings by hand drawing image on a flat surface called the tablet using a special pen.

119. What is the special pen called?

Answer: The special pen is called stylus.

120. What is a scanner?

Answer: A scanner is a device that is sued to convert text or image into a digital file.

You cannot copy content of this page

Scroll to Top