Class 9 Employability Skills Unit 3 ICT Skills Question Answer

121. What is a barcode?

Answer: A barcode consists of a combination of thick and thin vertical lines found on products. The bar code identifies the product and the manufacturer.

122. What is a barcode reader?

Answer: These barcodes can be read by a device called Barcode reader.

123. What is a microphone?

Answer: A microphone is a device used to record your voice and save it in the form of a digital file in the computer.

124. A peripheral device can be ______________ or internal.

Answer: external

125. What is a computer monitor?

Answer: A computer monitor, resembles a TV screen and can display both text and images. The output displayed on computer screen is called the soft copy.

126. What is a pixel?

Answer: The monitor has a grid of tiny dots called pixels.

127. Write about the monitor.

Answer: Information on monitor is displayed using these pixels. There is a graphics card in the monitor that helps monitor to display the information. Quality of the picture depends of the resolution of the computer monitor. Higher the resolution, i.e. more number of pixels, better is the quality. Nowadays, monitors with resolution 1024 x 768 are widely used.

128. What were the generations of the monitor ?

Answer: The generations of the monitors are :-

  • Cathode Ray Tubes Monitor
  • LCD (Liquid Crystal Display) Monitor
  • LED (Light – Emitting Monitor)
  • Touchscreen Monitor

129. What is a printer?

Answer: A printer is a device used to print the files stored on the computer on paper. The output produced on paper is called the hard copy.

129. What are the commonly used printers?

Answer: Commonly used printers are:

  • Dot matrix printer
  • Inkjet printer
  • Laser printer
  • Braille printer

130. What is the Dot matrix printer?

Answer: It is the most commonly used character printer, i.e, it prints one character at a time. Most of the dot matrix printers are bidirectional, i.e., they print one line of text from left to right and then the next line from right to left.

131. What is the Inkjet printer?

Answer: These printers use a continuous stream of ink drops to print on paper.

132. What is the Laser printer?

Answer: These printers print one page at a time and are very fast.

132. What is the Braille printer?

Answer: A Braille Printer or embosser producer Braille printouts, i.e., patterns of raised dots of computer files. It works with software that translates text to Braille.

133. What is a plotter?

Answer: A plotter is a device used to print large size engineering and architectural drawing on a paper or a polyester film.

134. What is a speaker?

Answer: A speaker is a device used to listen sound from the computer. Speakers convert electrical current into sound. Some computers have built-in speakers while others have external speakers.

135. What is a speaker?

Answer: A speaker is a device used to listen sound from the computer. Speakers convert electrical current into sound. Some computers have built-in speakers while others have external speakers.

136. What is a CDs/DVDs?

Answer: Compact Disc (CD) and Digital Versatile disc (DVD) are optical media that is used to record data from computer.

137. What are the variations of CDs?

Answer: There are two variations of CD -:

  • CD-R
  • CD-RW

138. How much data a CD and DVD can hold?

Answer: A CD can store upto 700 MB of data whereas a DVD can store 4.7 GB of data.

139. What is a pen drive?

Answer: A pen drive is a very small and portable device used to store data from a computer. It can also be used to access and transfer data.

140. What are the capacities of a pen drive?

Answer: Pen drives are available in various capacities -:

  • 1 GB
  • 8 GB
  • 16 GB
  • 32 GB
  • 64 GB
  • 128 GB

You cannot copy content of this page

Scroll to Top