Class 10 Employability Skills
UNIT 2: SELF-MANAGEMENT SKILLS – II
Multiple Choice Questions – Set 5
101. Which of the following characteristics helps an individual to inculcate discipline that further helps him/her in consistent efforts to move towards goal?
a. Self-awareness
b. Self-regulation
c. Self-motivation
d. Independence
Answer: b. Self-regulation
102. Riyanshi works hard to get the best student award at the end of year. What type of motivation is this?
a. Internal
b. External
c. Both Internal and External
d. None of these
Answer: b. External
103. What makes you complete work or studies without others cheering you?
a. Self-Confidence
b. Communication
c. Self- Motivation
d. Self-Esteem
Answer: c. Self- Motivation
104. Ravi’s customer comes to his store and starts shouting at him. He does not get angry. He listens to what his customer is saying. He is ____________.
a. hardworking
b. confident
c. patient
d. trying new ideas
Answer: c. patient
105. Pranjali gets up at 5 am and goes to her badminton classes. Then she comes home and finishes her homework before going to school. She does this all by herself. No one tells her to do it. This is an example of _______ .
a. Self-motivation
b. External motivation
c. Both self and external motivation
d. Not any specific type of motivation
Answer: a. Self-motivation
106. Which of the following can cause stress?
a. Yoga and meditation
b. Driving during rush hour
c. Organized academic life
d. Enjoying holidays with family
Answer: b. Driving during rush hour
107. The ability to identify and manage one’s own emotions, as well as the emotions of others. [CBSE SQP 2022]
(a) Emotional intelligence
(b) Emotional awareness
(c) Emotional feeling
(d) Emotional admiration
Answer: (a) Emotional intelligence
108. Identify the type of motivation, we do things because they make us happy, healthy and feel good. [CBSE SQP 2022]
(a) External Motivation
(b) Internal Motivation
(c) Identified Motivation
(d) Interjected Motivation
Answer: (b) Internal Motivation
109. At the mental level which symptoms may reflect stress. [CBSE SQP 2022]
a) Irritation
b) Impatience
c). loneliness
d) All of these
Answer: d) all of these
110. Which of the following in NOT a type of motivation? [CBSE SQP 2022]
(a) Internal
(b) Intermediate
(c) External
(d) Extensive
Answer: d. Extensive
CBSE Class 10 Employability Skills
- Class 10 CBSE Employability Skills Question Bank based on Previous Year Sample Question Paper and CBSE Question Paper
- Employability Skills Class 10 – Exam Notes based on NCERT Book
- Class 10 Employability Skills Question Answers based on NCERT Book
- Class 10 Employability Skills MCQ Question Answer Question Bank and Notes
- Class 10 Employability Skills Unit 4 Entrepreneurial Skills Question and Answer
- Class 10 Employability Skills Unit 3 ICT Skills Important Question Answers 50+
- Class 10 Employability Skills Unit 5 Green Skills Question and Answer
- Class 10 Information Technology 402 Employability Skills MCQs Question Answer Notes
- Class 10 Employability Skills Unit 5 Green Skills 100+ MCQs
- Class 10 Employability Skills Unit 4 Entrepreneurial Skills 100+ MCQ’s
- Class 10 Unit 3 Information and Communication Technology ICT Skills II 50+ MCQs
- Class 10 – Unit 3 ICT Skills 100+ MCQ’s Set 5
- Class 10 – Unit 3 ICT Skills 100+ MCQ’s Set 4
- Class 10 – Unit 3 ICT Skills 100+ MCQ’s Set 3
- Class 10 – Unit 3 ICT Skills 100+ MCQ’s Set 2
- Class 10 Employability skills Unit 2 Self Management Skills 100+ MCQ’s
- Class 10 Employability Skills Unit 1 Communication Skills 50+ MCQ’s
- Class 10 Unit 3 – Information and Communication Technology ICT Skills II 100+ MCQ’s SET-1
- Class 10 Unit 1 – Communication Skills Important Question Answer
CBSE Class 10 Info. Tech. [402]
- Class 10 Information Technology Code 402 Question Paper 2024 Download Paper with Solution
- Class 10 Information Technology 402 CBSE Previous Year Question Bank and SQP
- Class 10 Information Technology 402 – Video Tutorial
- Class 10 IT Code 402 Electronic Spreadsheet Advanced Session 2 – Link Data and Spreadsheets Question Answer
- Class 10 IT 402 Unit 1 – Digital Documentation Advanced Session 5: Implement Mail Merge and Printing Labels Question and Answer