Class 9 Employability Skills Unit 2 Self Management Skills MCQ’s

26. Identify which statement is does not define the self-evaluation?

(a) Prepares individual to complete the task independently.
(b) Helps in setting individual goals.
(c) Directs evaluation of performance, objective resetting and enhances self-esteem.
(d) None of the above

Answer: (a) Prepares individual to complete the task independently.

27. Identify which statement is does not define the self-reinforcement?

(a) Enforces self-learning for goal achievement
(b) Self-reliance is enhanced and which reinforces the behavior.
(c) Prepares individual to complete the task independently.
(d) None of the above

Answer: (c) Prepares individual to complete the task independently.

28. How many types of self-management skills?

(a) 4
(b) 5
(c) 6
(d) 7

Answer: (d) 7 (according to NCERT book)

29. Which of the following is not a self-management skill?

(a) Self confidence
(b) Stress Management
(c) Independent Working
(d) Time consuming

Answer: (d) Time consuming

30. Which of the following is not a self-management skill?

(a) Self Investment
(b) Team Player
(c) Self-Motivation
(d) Time Management

Answer: (a) Self Investment

31. _________ refers to trusting one capabilities and potentialities to achieve the necessary goals, objectives and challenges in life and being worthy of leading a happy life.

(a) Stress Management
(b) Self Confidence
(c) Self-Motivation
(d) Time Management

Answer: (b) Self Confidence



32. Realistic belief and trust of an individual in one’s own judgement, capabilities and worthiness is _________.

(a) Stress Management
(b) Self Confidence
(c) Self-Motivation
(d) Time Management

Answer: (b) Self Confidence

33. Which of the following factor helps in building self-confidence?

(a) Social
(b) Cultural
(c) Physical
(d) All of the above

Answer: (d) All of the above

34. Interactions with family and social environment, like friends, relatives, teachers and media influences _________ of individuals..

(a) Stress Management
(b) Self Confidence
(c) Self-Motivation
(d) Time Management

Answer: (b) Self Confidence


Class 9 Employability Skills

Class 10 Employability Skills


Leave a Comment

You cannot copy content of this page

Scroll to Top