Class 10 – Unit 3 ICT Skills 100+ MCQ’s Set 3


By Anjeev Kr Singh – Computer Science Educator
Published on : September 7, 2021 | Updated on : 3 years

Class 10 – Unit 3 ICT Skills 100+ MCQs – Set 3

100 +MCQ’s ( Multiple Choice Questions) – SET 3


41. A new folder is created with the default name _____.

(a) New Folder

(b) New Directory

(c) New

(d) None of these 

Answer: (a) New Folder

42. A ________ menu is appearing, when you right-click in a blank area of the desktop.

(a) Shortcut Menu

(b) Context Menu

(c) Both (a) and (b)

(d) None of these

Answer: (c) Both (a) and (b)

43. What is the shortcut key to rename a file or folder in windows?

(a) Ctrl + R

(b) F2

(c) Alt + R

(d) Ctrl + F2

Answer: (b) F2


44. Which of the following functions is not performed using a mouse?

(a) Turn on                                                   

(b) Hover

(c) Right click                                               

(d) Drag and Drop

Answer: (a) Turn on  

45. What is the shortcut key to delete a file or folder in windows?

(a) Del

(b) Ctrl + D

(c) Alt + D

(d) Ctrl + Del

Answer: (a) Del

46. Similar types of files can be placed into a group called ___________

(a) File

(b) Folder

(c) Shortcut

(d) None of these

Answer: (b) Folder

47. To change the name of the folder, right-click and select __________ option from the Shortcut menu.

(a) Change Name

(b) Modify Name

(c) Rename

(d) None of these

Answer: (c) Rename

48. To create a file, in the shortcut menu, click New and select the __________ of the file you want to create.

(a) type

(b) name

(c) new

(d) None of these

Answer: (a) type

49.  What is the term used when you press and hold the left mouse key and move the mouse around?

(a) Highlighting                                        

(b) Dragging

(c) Selecting                                                

(d) Moving

Answer: (b) Dragging

50.  Which of the following ways you can use to copy / move files and folders?

(a) Shortcut Menu                                        

(b) Drag and Drop  

(c) Using Keyboard (Shortcut keys)

(d) All of the above

Answer: (d) All of the above

51. To copy a file/folder, right-click and select __________ option from the Shortcut menu.

(a) Copy

(b) Duplicate

(c) Move

(d) Cut

Answer: (a) Copy

52. To paste a file/folder, right-click and select __________ option from the Shortcut menu.

(a) Stick

(b) Glue

(c) Paste

(d) Cream

Answer: (c) Paste

53. To copy a file/folder using Drag and Drop method, hold down the _____ key while dragging it to the new location.

(a) Alt

(b) Shift

(c) Ctrl

(d) Alt + Ctrl

Answer: (c) Ctrl

54.  What is the shortcut keys to copy something?

(a) Ctrl + X                                                       

(b) Ctrl + C

(c) Ctrl + Z                                                       

(d) Ctrl + V

Answer: (b) Ctrl + C

55.  What is the shortcut keys to paste something?

(a) Ctrl + X                                                       

(b) Ctrl + C

(c) Ctrl + Z                                                       

(d) Ctrl + V

Answer: (d) Ctrl + V

56.  When you ______ a file or a folder, a duplicate of the original file or folder is created at the new location, and the original remains as it is.

(a) Copy                                                       

(b) Cut

(c) Rename

(d) Delete

Answer: (a) Copy

57.  When you ______ a file or a folder, the original file or folder is moved to the new location?

(a) move                                                       

(b) cut

(c) copy

(d) Either (a) or (b)

Answer: (d) Either (a) or (b)

58.  You can permanently delete the contents of the Recycle Bin. Right-click the Recycle Bin icon and then click ______.

(a) Empty                                                       

(b) Delete

(c) Empty Recycle Bin

(d) Delete Recycle Bin

Answer: (c) Empty Recycle Bin

59.  To recover a file from the Recycle Bin, right-click the file, and then click ________.

(a) Recover                                                       

(b) Restore

(c) Move

(d) Undelete

Answer: (b) Restore

60.  To restore a file from the Recycle Bin, select the file, and click ________.

(a) Recover this item                                                      

(b) Restore this item

(c) Move this item

(d) Undelete this item

Answer: (b) Restore this item


ICT Skills Quiz


Employability Skills – Class 10 NCERT CBSE


Class 10 Info. Tech. 402 CBSE NCERT


About the Author

Anjeev Kr Singh

Anjeev Kr Singh

Computer Science Educator, Author, and HOD. Guiding CBSE students in CS, IP, IT, WA & AI via mycstutorial.in. Creator of Question Bank for Class 10 & 12 students.

You cannot copy content of this page

Scroll to Top